10 januari tot 01 maart 2020

Expositie 75 jaar bevrijding in Nijkerk (tot 1 juni gesloten)

Locatie: Museum Nijkerk Tijd: 13:30 u - 16:30 u

Museum Nijkerk is in ieder geval tot 6 april gesloten in verband met corona maatregelen

Op de begane grond van Museum Nijkerk kunt u  van 10 januari t/m mei 2020 de tijdelijke expositie ’75 jaar bevrijding van Nijkerk’ zien. In de expositie krijgen drie onderwerpen een plek:
– De gevolgen in Nijkerk van de (gedeeltelijk) mislukte operatie Market Garden, met films uit het project Erfgoed van de Oorlog uit 2010. Zo vertelt dokter Schreuder over zijn werk om noodziekenhuizen op te zetten en Jan van de Mast over zijn taken voor het Rode Kruis tijdens de laatste oorlogswinter.
– De bevrijding, met o.a. de film van mej. Schueler en voorwerpen uit de bevrijdingstijd. Onlangs ontving het museum een originele brief gedateerd 29 april 1945, waarbij een vader, meneer Nienhuis, vertelt over hoe twee zonen dodelijk getroffen werden bij de beschietingen voor de bevrijding van Nijkerk. Het is een indringend verslag van een ooggetuige, uit de dagen waarover Jan van de Mast schreef dat Nijkerk een spookstad leek.
– De Nijkerkse Joodse geschiedenis, in beeld gebracht met documenten en films die de afgelopen jaren zijn gemaakt. Zo is bijvoorbeeld de film met het onderduikverhaal van Selma Velleman te zien en de film waarin Louk de Liever en Nechamah Mayer-Hirsch vertellen over de Joodse geschiedenis van Nijkerk en over hoe zij zelf de Holocaust hebben overleefd. Pas afgelopen jaar is het verslag bij het museum terecht gekomen van stadsgenote Bep Hammelburg, die via het Philips-Kommando in Kamp Vught de oorlog heeft overleefd. Het verhaal van Bep en drie andere Joodse vrouwen uit Nijkerk, Roza Hamburger, Gretha Nihom en Jos de Liver, wordt in deze expositie verteld. Het zijn allemaal hartverscheurende verhalen, waarvoor blijvend aandacht nodig is.

Entree € 5,– per persoon.

 

Museum Nijkerk, Venestraat 16, 3861 BX Nijkerk

Openingstijden: dinsdag t/m vrijdag 13.30 – 16.30 uur en ‘s zaterdags 10.00 – 16.00 uur.  

 

Organisator: Museum Nijkerk